Νέα-Δραστηριότητες

ouranos2

Παναγία Φορβιώτισσα, τοιχ. 1105/6  Ιερά Μονή Παναγίας της Φορβιώτισσας (Ασίνου), Νικητάρι -Κύπρος

agiosmamas2.jpg

Αρχική Αρχιερατικές Περιφέρειες Νέα-Δραστηριότητες Λειτουργία την Κυριακή των Βαΐων, μετά από 41 χρόνια, στον Άγιο Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου
en el fr
Λειτουργία την Κυριακή των Βαΐων, μετά από 41 χρόνια, στον Άγιο Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου Εκτύπωση

Του Αριστείδη Βικέτου

Κυριακή των Βαΐων, καθεδρικός ναός Αγίου Μάμαντος, κατεχόμενη Μόρφου, 2015 «Αυτό που ζούμε εδώ, αυτή την ευλογημένη ώρα, είναι τα προεόρτια της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, αλλά και τα προεόρτια της Αναστάσεως της Μόρφου και της Κύπρου», τόνισε ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος μιλώντας την Κυριακή των Βαΐων στην Θεία Λειτουργία στον ναό του Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου.

Ήταν η πρώτη φορά, έπειτα από 41 χρόνια, που στον ναό του Αγίου Μάμα, ο οποίος λειτουργεί ως μουσείο,  τελέστηκε Θεία Λειτουργία την Κυριακή των Βαίων . Κάθε χρόνο μέχρι το 1974 στον Άγιο Μάμα γινόταν μεγάλο πανηγύρι, το οποίο συγκέντρωνε κόσμο από όλη την Κύπρο.

Κυριακή των Βαΐων, καθεδρικός ναός Αγίου Μάμαντος, κατεχόμενη Μόρφου, 2015 Για να ονομάσουν οι πρόγονοί μας, οι απόγονοι των ακριτών, τη σημερινή μέρα «Κυριακή της ελιάς», σημαίνει, επισήμανε ο μητροπολίτης, ότι αισθάνονταν πως όπου υπάρχει Χριστός, υπάρχουν άνθρωποι της ειρήνης ωφέλιμοι σε όλους. «Έτσι, και εμείς πρέπει να είμεθα άνθρωποι της ειρήνης», κατέληξε ο κ. Νεόφυτος.

Στην Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν , κρατώντας βάϊα φοινίκων και κλάδους ελιάς, κυρίως εκτοπισμένοι Μορφίτες .

Κυριακή των Βαΐων, καθεδρικός ναός Αγίου Μάμαντος, κατεχόμενη Μόρφου, 2015 Λίγο πριν από το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε πέριξ του ναού λιτανεία της εικόνας της Βαϊοφόρου, στην οποία ο Χριστός εικονίζεται «καθήμενος επί πώλου όνου», ενώ εισερχόταν προ του πάθους του στα Ιεροσόλυμα. Επίσης, λιτανεύτηκε η εικόνα του Χρυσοσώτηρα από την κατεχόμενη Ακανθού. Απέναντι από τη δυτική πύλη του ναού ο μητροπολίτης Νεόφυτος, ανάγνωσε το Ευαγγέλιο. Στην συνέχεια όλοι εισήλθαν στον ναό, όπου έγινε η απόλυση της Θείας Λειτουργίας.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος με τον Ρώσο πρεσβευτή Στανισλάβ Οσάντσι, ανήμερα της εορτής της Κυριακής των Βαΐων στον κατεχόμενο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου , 2015 Στον ναό του Αγίου Μάμα προσήλθε και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάντσι. Αφού προσκύνησε τη λάρνακα του Αγίου, που βρίσκεται στο αριστερό κλίτος του ναού, ο μητροπολίτης Μόρφου του ανέφερε ότι, σύμφωνα με την παράδοση, στα τέλη του δωδέκατου αιώνα, αυτή (η λάρνακα) με το λείψανο του Αγίου ρίχτηκε στη θάλασσα από τη Μικρά Ασία και τα κύματα την έφεραν στην Κύπρο. Το λείψανο κλάπηκε κατά τις σταυροφορίες, αλλά από την λάρνακα αναβλύζει μύρο.

 

os