Νέα-Δραστηριότητες

ouranos2

Παναγία Φορβιώτισσα, τοιχ. 1105/6  Ιερά Μονή Παναγίας της Φορβιώτισσας (Ασίνου), Νικητάρι -Κύπρος

agiosmamas2.jpg

Αρχική
en el fr
Πανήγυρις της Προόδου του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην κοινότητα Πεδουλά Εκτύπωση

Διακόνου Φοίβου Παναγιώτου

Εορτή Προόδου Τιμίου Σταυρού, Πεδουλάς 2014 Με πανηγυρική ευλάβεια εορτάστηκε, την Παρασκευή, 1η Αυγούστου 2014, η εορτή της Προόδου του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα ιερό ναό της κοινότητας Πεδουλά. Ο πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου και συγχοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος συλλειτουργούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου, με την αθρόα συμμετοχή πιστών, κατοίκων και αποδήμων της κοινότητας, καθώς και από την ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας Μαραθάσας.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος χειροθετεί σε οικονόμο τον π. Λουκά Κασινίδη, Πεδουλάς 2014 Κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού εσπερινού, την Πέμπτη, 31η Ιουλίου 2014 ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος χειροθέτησε σε οικονόμο τον εφημέριο της εν λόγω κοινότητας, πατέρα Λουκά Κασινίδη, και πραγματοποιήθηκε λιτανεία του Τιμίου Σταυρού πέριξ του ναού. Στο τέλος του εσπερινού και της θείας λειτουργίας παρατέθηκε δεξίωση για όλους τους πιστούς, προσφορά των αποδήμων του Πεδουλά.  

Ο χειροθετηθείς σε οικόνομο π. Λουκάς Κασινίδης Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημέρα αυτή υπήρχε η συνήθεια στην Κωνσταντινούπολη να βγάζουν τον Τίμιο Σταυρό από το παλάτι και να τον φέρνουν στην Αγία Σοφία με συνοδεία πλήθους ιερέων και διακόνων, που καθ’οδόν τον θυμίαζαν. Έκαναν πρώτα μία στάση στο μικρό βαπτιστήριο, όπου τελούνταν η Ακολουθία του αγιασμού των υδάτων όπως συνηθίζεται στα μοναστήρια την πρώτη κάθε μηνός, και κατόπιν ο Σταυρός κατατίθετο στο ιερό βήμα της Αγίας Σοφίας. Στη συνέχεια από την Μεγάλη Εκκλησία γινόταν τις επόμενες ημέρες η περιφορά του ανά την πόλη, από συνοικία σε συνοικία, μέχρι την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (14 Αυγ.), για να εξαγνισθεί ο αέρας και να προστατευθεί η Βασιλεύουσα από επιδημίες που μεταδίδονταν πιο εύκολα τις ημέρες εκείνες, λόγω της ζέστης. Αφού χάριζε έτσι υγεία και παραμυθία σε όσους τον τιμούσαν με πίστη, ο Τίμιος Σταυρός επέστρεφε πάλι στο παλάτι.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, Εσπερινός της εορτής της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, Πεδουλάς 2014 Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος στο κήρυγμά του έκανε λόγο για την εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού: «Στην εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού εορτάζουμε κατεξοχήν την αγιαστική δύναμη και ενέργεια του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο οι πατέρες μας περιόδευαν —εξ ου και η λέξη πρόοδος —στις οδούς και ενορίες της Κωνσταντινουπόλεως, σε μια εποχή όπου η ζέστη ήταν υπερβολική και ο κόσμος χρειαζόταν την προστασία του Τιμίου Σταυρού από μεταδοτικές ασθένειες αλλά προπάντων την αγιαστική δύναμη του για να δροσίσει τον καύσωνα της ψυχής και του σώματος. Μέσω της αγιαστικής αυτής δύναμης μπορούμε να ξεπεράσουμε τον θάνατό μας, τον τάφο μας και να έχουμε προοπτική αιώνιο».  

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πεδουλάς 2014 Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, κατόπιν παρακλήσεως του Μητροπολίτη μας, είπε ψυχωφελή λόγια προς δόξαν Θεού. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αρετή της ταπεινώσεως και στον Σταυρό: « Όταν ο άνθρωπος παραδίδεται με ταπείνωση εξ ολοκλήρου στον Θεό, ο οποίος προσέλαβε την ανθρώπινη φύση, τότε του χαρίζει χαρίσματα, ευλογίες και ευκαιρίες να αισθάνεται την αύρα, τη δροσιά της παρουσίας του αγίου Πνεύματος και της χάρης του ζωοποιού Σταυρού. Αναλόγως με την προαίρεση μας, ο Θεός μάς ανοίγει δρόμους και τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία στη ζωή μας. Ο Θεός κατοικεί στους ταπεινούς, στους καλοπροαίρετους και δεκτικούς ανθρώπους. Οφείλουμε να έχουμε ως υπόδειγμά μας τον Σταυρό του Κυρίου μας, που φανερώνει το μέγεθος της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο».

 

os