Αναζήτηση

Αντιμήνσιο Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου

eikona-agiwn-morfou.jpg


eikona-agiwn-morfou.jpg

 

Νέα-Δραστηριότητες

ouranos2

Παναγία Φορβιώτισσα, τοιχ. 1105/6  Ιερά Μονή Παναγίας της Φορβιώτισσας (Ασίνου), Νικητάρι -Κύπρος

agiosmamas2.jpg

Αρχική
en el fr
Πανήγυρις των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στο Μένοικο Εκτύπωση

Του Διακόνου Φοίβου Παναγιώτου

Λιτάνευση της εικόνας και της τιμίας κάρας του Αγίου Κυπριανού Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε, την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013, η εορτή των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στον ομώνυμο ναό της κοινότητας Μενοίκου, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεόφυτου με παρουσία ιερέων και  πλήθους πιστών από όλη την Κύπρο. Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού, έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Κυπριανού και της τιμίας κάρας του.

Το εν λόγω προσκύνημα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Κύπρου. Στίφη πιστών προστρέχουν κάθε χρόνο στη μνήμη των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης από κάθε μεριά της Κύπρου, καθώς επίσης και από το εξωτερικό, αφού ο Άγιος Κυπριανός λύνει τα μάγια και απαλλάσσει τους ανθρώπους από δαιμονικές ενέργειες. Θεωρείται προσφιλές προσκύνημα ανάμεσα σε Ρώσους πιστούς, οι οποίοι καθημερινώς κατακλύζουν με ευλάβεια τον ναό.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος στο κήρυγμά του, επεσήμανε τη σημασία του προτύπου της ζωής των Αγίων στη δική μας βιωτή, αλλά της Η προσκυνηματική εικόνα του Αγίου Κυπριανού  απόκτησης της καθαρότητας, της μετάνοιας και της ταπείνωσης που είναι η οδός για κάθε χριστιανό που επιθυμεί να ενωθεί με τον Κύριο μας: «Είναι σημαντικό, τόνισε ο Πανιερώτατος,  να αξιοποιούμε τα χρόνια της ζωής μας και μέσα από τις πανηγύρεις να χαιρόμαστε τις μνήμες των Αγίων μας. Η ζωή του Χριστού έγινε ζωή του Αγίου Κυπριανού και της Αγίας Ιουστίνης, έτσι  να  γίνει και δική μας ζωή. Συγκινητικό είναι το παράδειγμα αυτής της παρθένας κόρης της Αγίας Ιουστίνης που έγινε αιτία να εισέλθει στην Εκκλησία ένας από τους τρανότερους και επικινδυνότερους μάγους της Ανατολής, ο νυν Άγιος Κυπριανός. Ο άγιος αυτός ήλθε στο δρόμο του Θεού χάρη στην πίστη, αλλά και χάρη στην καθαρότητα της Αγίας Ιουστίνης. Πολλές φορές ακούμε στον Πεντηκοστό Ψαλμό τη φράση ‘καρδίαν καθαρά κτίσον εν εμοί, ο Θεός’. Αυτή την καθαρά καρδία δεν μπορούμε να την αποκτήσουμε από μόνοι μας, αλλά μόνο με τη βοήθεια του Θεού, καθώς ο ίδιος ο Κύριος στο Ευαγγέλιο λέει ‘άνευ εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν’, δηλαδή, ‘χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κάμετε τίποτα’. Αυτό η Αγία Ιουστίνη το είχε αντιληφθεί από πολύ νωρίς, καθαρίζοντας τακτικά την καρδία της με προσευχή, ταπείνωση και μετάνοια».

 
 
Powered by OS