Νέα-Δραστηριότητες

ouranos2

Παναγία Φορβιώτισσα, τοιχ. 1105/6  Ιερά Μονή Παναγίας της Φορβιώτισσας (Ασίνου), Νικητάρι -Κύπρος

agiosmamas2.jpg

Αρχική
en el fr
Ιερά Αγρυπνία στο Ιερό Ησυχαστήριο του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ στη Σκουριώτισσα Εκτύπωση
Του Διάκονου Φοίβου Παναγιώτου 
 

Λιτάνευση των ιερών  εικόνων  στο Ιερό Ησυχαστήριο του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ στη Σκουριώτισσα

Με βαθιά κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε, την Πέμπτη, 18 Ιουλίου, προς Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013, η ιερά αγρυπνία επί τη ανακομιδή των λειψάνων του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ κα η μνήμη της Οσίας Μακρίνας, στο ανεγειρόμενο ιερό ησυχαστήριο του Οσίου Σεραφείμ στην περιοχή της Σκουριώτισσας. 
 
Της αγρυπνίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από κληρικούς εντός και εκτός της οικείας μητροπολιτικής περιφέρειας και με την παρουσία πλήθους πιστών.
 
Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας, έψαλλαν η χορωδία της Μητροπόλεώς μας υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Μάριου Αντωνίου Μελωδού και χορός από αραβόφωνους πατέρες της Ιεράς Μονής Παναγίας Χαματούρας του Λιβάνου, δημιουργώντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Ο βυζαντινός χορός των Ρωμηών Πατέρων της Ιεράς Μονής Παναγίας Χαματούρας του Λιβάνου,  Ιερό Ησυχαστήριο του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ στη Σκουριώτισσα

 
Επίσης, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση των ιερών εικόνων του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ και της Αγίας Μακρίνας, καθώς και τεμάχιο από το ιερό λείψανο του Ρώσου Οσίου, τα οποία εν συνεχεία εξετέθησαν σε προσκύνηση.  
 
Επιπλέον, αναγνώστηκε ο βιος της Οσίας Μακρίνας, η οποία ήταν αδελφή του Μεγάλου Βασιλείου και του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης και ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου, από την ευσεβέστατη μητέρα της, Αγίας Εμμέλειας. 
 
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Θεια Λειτουργία τελέστηκε σε τρεις  γλώσσες, κατά βάση στην Ελληνική και εν μέρει στην Αραβική και τη Ρωσική, γεγονός με το οποίο αποδεικνύεται εκ νέου η καθολικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. 
 

Προσκύνηση των εικόνων και των τιμίων λειψάνων του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ και της Αγίας Μακρίνας,  Ιερό Ησυχαστήριο του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ στη Σκουριώτισσα

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, στον σύντομο λόγο του αλλά μεστό, ευχαρίστησε αρχικά τους πατέρες της Ιεράς Μονής Παναγίας Χαματούρας και εν συνεχεία τόνισε τα εξής «Ένα έργο εποίησαν οι πατέρες και οι μητέρες μας : το έργο της μετανοίας και της τακτικής τελέσεως της Θείας Λειτουργίας. Σε αυτές τις τόσο ενδιαφέρουσες ημέρες και εποχές που ζούμε, οφείλουμε να κρατήσουμε ανόθευτη την πίστη μας, να μην τεμπελιάζουμε, να μη ραθυμούμε και καθημερινώς να λέμε ήμαρτον».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πατέρες της Ιεράς Μονής Παναγίας Χαματούρας του Λιβάνου έψαλλαν στις πανηγύρεις της Αγίας Μαρίνας στην κοινότητα Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου και του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στην κοινότητα Ευρύχου.
 
 
  •  
 
 

os