Νέα-Δραστηριότητες

ouranos2

Παναγία Φορβιώτισσα, τοιχ. 1105/6  Ιερά Μονή Παναγίας της Φορβιώτισσας (Ασίνου), Νικητάρι -Κύπρος

agiosmamas2.jpg

Αρχική
en el fr
Θεμελίωση Εξωκκλησίου των Αγίων Γερασίμου Ιορδανίτου, Γερασίμου Κεφαλληνίας και Γερασίμου Κανταριώτου του Κυπρίου Εκτύπωση

alt

του Ευρυβιάδη Χάμπα

Το Σάββατο 14  Ιουλίου 2012, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση του θεμέλιου λίθου του εξωκκλησίου των Αγίων από τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, στην παρουσία κληρικών και ενοριτών της ενορίας του Αγίου Παντελεήμονος Μακεδονιτίσσας, Λευκωσίας.

Το υπό ανέγερση εξωκκλήσι βρίσκεται στη δασική περιοχή της Ασίνου, κοντά στην ιστορική μονή της Παναγίας Φορβιώτισσας (ή Ασίνου) στο Νικητάρι και πρόκειται να εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες των κατασκηνωτών της ενορίας Αγίου Παντελεήμονος Μακεδονίτισσας.

Αρχικά, τελέσθηκε ο Μικρός Αγιασμός κι ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας των Αγίων, γύρω από το ναό, κατά την οποία ο Μητροπολίτης ράντιζε σταυροειδώς τα θεμέλια.

alt

Μετά την τρίτη λιτάνευση η πομπή κατέληξε στο σημείο που θα κτισθεί αργότερα η αγία Τράπεζα, όπου διαβάστηκαν οι σχετικές ευχές και η Κτιτορική Πράξη. Ακολούθως, ο Μητροπολίτης  τοποθέτησε σε σχήμα Σταυρού τις τέσσερις πέτρες με χαραγμένα τα αρχιγράμματα: ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ (Ιησούς Χριστός νικά), ψάλλοντας «Επί την ασάλευτον, Χριστέ, πέτρα των εντολών Σου, την Εκκλησία Σου στερέωσον». Στο μέσο των λίθων τοποθέτησε γυάλινη φιάλη με νομίσματα, εφημερίδες, την Κτιτορική Πράξη σε ένδειξη της εποχής θεμελίωσης του εξωκκλησίου και  αναμμένο κανδήλι.

alt

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης, αφού εξέφρασε τη χαρά του προς τον προϊστάμενο του ναού Πρωτοπρεσβύτερο Τέλλο Παπαδόπουλο που η ενορία του Αγίου Παντελεήμονος επέλεξε να οικοδομήσει τις κατασκηνωτικές της εγκαταστάσεις στη μητροπολιτική περιφέρεια Μόρφου και συγκεκριμένα στα αγιασμένα και ευλογημένα μέρη της Ασίνου. Τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το  εκκλησάκι της κατασκήνωσης είναι αφιερωμένο στους αγίους Γερασίμους: Τον Ιορδανίτη, Τον Κεφαλλονίτη και τον Κύπριο λέγοντας τα εξής: «Έδώ θα συναντούμε όλη τη διαχρονική ιστορία του ανατολικού ορθόδοξου μοναχισμού. Θα συναντούμε τον άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη, έναν από τους μεγάλους θεμελιωτές του ασκητισμού στη γειτονική γη της Παλαιστίνης, τον άγιο Γεράσιμο, τον οσιομάρτυρα της μονής Καντάρας, της μεσαιωνικής Κύπρου και τον άγιο Γεράσιμο τον εν Κεφαλληνία».

Τέλος, απευθυνόμενος στους παρισταμένους μεταξύ άλλων είπε: «Εύχομαι, να ανανεώνεται την πίστη σας εδώ στο ναό των οσίων Γερασίμων, για να έχετε πλεόνασμα πίστεως και βιώματος να το μεταδίδετε στα παιδιά σας. Χαίρομαι που έχετε αυτήν την καλή έγνοια και αυτήν την καλή αγωνία για τα παιδιά του τόπου μας. Αυτοί είναι η προίκα μας. Αυτοί θα είναι οι άνθρωποι που θα οικοδομήσουν την ελεύθερη Κύπρο που έρχεται».

Από την πλευρά του ο πατήρ Τέλλος, εκφράζοντας τη χαρά του τόνισε στο χαιρετισμό του τα ακόλουθα: «Η ενορία του Αγίου Παντελεήμονος εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τον Κύριο για τη σημερινή πανευφρόσυνη τελετή. Τον ευχαριστούμε διότι ένα όραμα που ως ιδέα συνελήφθηκε προ πολλών ετών, ιδού σήμερα αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.

alt

Ακόμη ένας χώρος μετανοίας και προσευχής, λατρείας του Θεού και συνάντησης με τους αγίους Του οικοδομείται. Ακόμα μία από τις πνευματικές βάσεις, για τις οποίες προ ολίγων ετών ομίλησε και προφήτευσε ο γέροντας Παΐσιος, οι οποίες είναι ικανές να αχρηστεύσουν και εκδιώξουν από την πατρίδα μας τις εχθρικές βάσεις της τυραννίδας, από σήμερα θεμελιώνεται και ανεγείρεται.

Τρεις ομώνυμοι άγιοι που τον εαυτό τους, ως γέρας τίμιον προσέφεραν στον Θεό ενώνουν τις πρεσβείες τους και σχηματίζουν «σκέπην ιεράν» και παρέχουν «προστασίαν κραταιάν» στα παιδιά, τους νέους της ενορίας μας, τα οποία συν Θεώ θα φιλοξενούνται στον ευλογημένο τούτο χώρο.

alt

Εξ ανατολών πρεσβεύει υπέρ ημών ο άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης, εκ δυσμών ο άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας και εκ βορράν από την σκλαβωμένη μονή της Παναγίας Παντάνασσας Καντάρας ο άγιος Γεράσιμος ο Κύπριος, ένας εκ των δεκατριών οσιομαρτύρων των υπό των Λατίνων δια πυρός τελειωθέντων, κατά το έτος 1231.

Πανιερώτατε, εκφράζουμε τις θερμότατες ευχαριστίες μας για την αγάπη σας και την πολύτιμή συμπαράσταση. Ευχαριστίες εκφράζουμε και προς όλους, γνωστούς και αγνώστους αδελφούς μας, οι οποίοι προσέφεραν κόπο και χρήματα για την οικοδομή του παρόντος ναού. Ο Κύριος αντάξια τους φρουρεί.

alt

Ελπίζουμε οι πρεσβείες των αγίων Γερασίμων και του αγίου Παντελεήμονος να συνοδεύουν και ευλογούν κάθε προσπάθεια ελληνορθόδοξης αγωγής των νέων μας που θα επιχειρείται στον ενοριακό κατασκηνωτικό τούτο συγκρότημα, υπό την πνευματική κάλυψη της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου.

Ο Κύριος να ευλογεί τα παιδιά μας, τους γονείς και τους κατηχητές.

Παρακαλούμε ικετευτικά τον Κύριο, όπως ο ναός τούτος των αγίων Γερασίμων καταστεί τόπος αδιαλείπτου δοξολογίας του εν Τριάδι Θεού, χώρος μετανοίας και δακρύων, και πνευματική μήτρα που θα κυοφορήσει, γεννήσει, γαλουχήσει και ανδρώσει τους αυριανούς ελευθερωτές της σκλαβωμένης πατρίδας και κυρίως τους μελλοντικούς πολίτες της επουρανίου πατρίδος της Βασιλείας του Κυρίου μας, για την οποία δημιούργησε τον κόσμο και τους ανθρώπους και η οποία δεν θα έχει τέλος, αλλά υπάρχει και θα υπάρχει στους αιώνες˙ Αμήν.»

 

 
Powered by OS