Νέα-Δραστηριότητες

ouranos2

Παναγία Φορβιώτισσα, τοιχ. 1105/6  Ιερά Μονή Παναγίας της Φορβιώτισσας (Ασίνου), Νικητάρι -Κύπρος

agiosmamas2.jpg

Αρχική
en el fr
Αγρυπνία πάντων των εν Μητροπόλει Μόρφου αγίων ανδρών και γυναικών Εκτύπωση

alt των π. Κυριακού Παπαγιάννη και  Ευρυβιάδη Χάμπα   

Με τη βοήθεια του Θεού την 24η  Φεβρουαρίου τελέσθηκε και φέτος, στον ιερό ναό Οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος Περιστερώνας  Μόρφου, η καθιερωμένη Αγρυπνία προς τιμή όλων των διαλαμψάντων και ιδιαιτέρως τιμωμένων Αγίων της μητροπολιτικής περιφέρειας μας.

alt Η εορτή και η μνήμη όλων αυτών των Αγίων έχει ορισθεί να γίνεται την εβδομάδα της Τυροφάγου Παρασκευή προς Σάββατο, για ενίσχυση των πιστών, αφού ακολουθεί η Μεγάλη Σαρακοστή.

Της Αγρυπνίας προέστη ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, τον κλήρο και τον λαό, οι οποίοι προσήλθαν από τις κοινότητες της Μητροπόλεώς μας, μεταφέροντας μαζί τους την εικόνα της Σύναξης πάντων των εν Μητροπόλει Μόρφου αγίων ανδρών και γυναικών, την προσκυνηματική εικόνα  του Αγίου Αυξιβίου Α΄ Επισκόπου Σόλων και τα άγια λείψανα των Τιμωμένων Αγίων της τοπικής Εκκλησίας.

alt Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε σ’ όλους «καλό στάδιο» για την επερχόμενη είσοδό μας στο πέλαγος της νηστείας της αγίας Τεσσαρακοστής. Αναφερόμενος ονομαστικά σε κάθε άγιο που ελάμπρυνε κι εφώτισε με την παρουσία του τη μητροπολιτκή μας περιφέρεια τόνισε ότι, «Όλοι αυτοί είναι ο θησαυρός μας, είναι ο πλούτος μας, είναι οι προστάστες μας. Είναι οι άνθρωποί μας τους οποίους επικαλούμαστε νύχτα και ημέρα, να είναι μαζί μας και είναι μαζί μας. Κατά ένα τρόπο μυστικό μας αγιάζουν και μας βοηθούν σ’ αυτό το μέγα πέλαγος της νηστείας να φθάσουμε στην Ανάσταση».  

Απευθυνόμενος  προς τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο είπε τα εξής, «Ευ παρέστητε, άγιε αδελφέ, σ’ αυτό το κατανυχτικό συλλείτουργο, που πανηγυρίζει η Μόρφου τους καρπούς της, και μιά εκκλησία επαληθεύεται εάν καρποφορεί αγιότητα. Αυτό εμάθαμε από τον κοινό μας δάσκαλο Στυλιανό Παπαδόπουλο και στις μέρες μας κοιμηθέντα ως Γεράσιμο μοναχό. Αυτά τα λείψανα αποδεικνύουν ότι η Μητρόπολη της Μόρφου έχει καρπούς. Να εύχεσθε να μην είναι οι τελευταίοι, κι εμείς να είμαστε οι συνεχιστές αυτών».

Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος στην αντιφώνηση του, αφού ευχαρίστησε τον alt Πανιερώτατο για  τήν πρόσκληση να συμμετάσχει στην Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν των Αγίων της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου, πρόσθεσε πως «Όλα τα κανονίζει η πρόνοια του Θεού για τη σωτηρία μας, για την παρηγορία μας, για την ενίσχυσή μας, έτσι ώστε να πορευόμαστε μέσα στον κόσμο οπλισμένοι με πνευματικά εφόδια. Η Χάρις του Θεού, το Πανάγιο Πνεύμα, τους ανθρώπους που αγαπούν τον Θεό βρίσκει τον τρόπο να τους ωφελεί και να τους ενισχύει να αντιστέκονται στην καθημερινότητα του μάταιου τούτου βίου. Οι Άγιοι είναι οι άνθρωποι του Χριστού, είναι οι φίλοι του Χριστού, είναι οι συμπαραστάτες μας στη Δόξα του Χριστού μας, γιατί με την αγωνιστικότητά τους βρήκαν παρρησία ενώπιον Του.  Είμαι βέβαιος ότι αυτό το τεκμήριο αγιότητας για την περιφέρεια της Μόρφου και για τη νήσο μας, για ολόκληρη την αποστολική και ιστορική Εκκλησία της Κύπρου, θα συνεχίσει μέσα στους αιώνες. Όχι γιατί είμαστε εμείς σήμερα, ή και αύριο κάποιοι άλλοι, οι οποίοι παίρνουν τη σκυτάλη και ευλογούν και αγιάζουν το λαό, ως σκεύη τίμια της Εκκλησίας, αλλά γιατί ο Θεός μας είναι ζωντανός. Και ένας ζωντανός Θεός σε κάθε εποχή έχει φίλους, έχει αγίους που η παρουσία τους, ακριβώς, είναι φως παρηγορίας που φωτίζει τον κόσμο ολόκληρο. Αρκεί ο άνθρωπος να θέλει αυτή τη χαρά και αυτή την ευλογία στη ζωή του. Έτσι, πορευόμαστε, ο καθένας στο μέτρο της δυνάμεώς του, της προαιρέσεως του, στο στάδιο των αρετών, που είναι μιά μικρογραφία της ζωής του Χριστιανού. Αυτό το γνωρίζει ο άνθρωπος που προσπαθεί, ο άνθρωπος που αγωνίστηκε έστω και μια φορά, ότι δηλαδή η Αγία Τεσσαρακοστή είναι μια μικρογραφία της όλης πορείας του μέσα σ’ αυτό τον κόσμο. Ενώ ζεί μέσα στον κόσμο, με δοκιμασίες, βάσανα και διλήμματα, δε συγχρονίζεταιμε τον κόσμο, αλλά ζεί «ἐν κρυπτῷ», όπως ακούσαμε στο Ευαγγέλιο του Όρθρου. Στο «ταμιείον» του ζεί ο κάθε άνθρωπος, όσο μπορεί, με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος και με ελεύθερη προσωπική απόφαση, αυτή την ευλογία και αυτή την αγωνιστικότητα στην καθημερινή του ζωή». Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας επ alt ισήμανε ότι «πορευόμαστε, λοιπόν, στο δρόμο και το πνευματικό στάδιο που ανοίγεται ενώπιόν μας με την Αγία Τεσσαρακοστή, Πανιερώτατε, σεβαστοίπατέρες και αγαπητοί αδελφοί, για το Πάσχα. Γιατί δεν είμαστε για το σκότος, είμαστε για το Φως, είμαστε για τη Χαρά, είμαστε για την Ανάσταση, είμαστε για τη ζωή και όχι για το θάνατο!».

Μετά το πέρας της Αγρυπνίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, μοίρασε το αντίδωρο στους πιστούς.

 

 

 

 

 

 
Powered by OS