Η Μόρφου ως Θεομόρφου του χθες, του σήμερα και του αύριο

Μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου
Σελ. 44 σελ.
Τιμή: €7.00

Περιγραφή
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου γίνεται αναδρομή στην ιστορία της περιοχής της Μόρφου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα καθώς και στην εκκλησιαστική ιστορία από την Επισκοπή Σόλων στη Μητρόπολη Μόρφου.

Σχολιάζεται η προέλευση της ονομασίας Θεομόρφου και παρατίθενται ιστορικά και άλλα σχόλια. Ο Μητροπολίτης Νεόφυτος στηριζόμενος στις γραπτές πηγές και τις ιστορικές παραδόσεις παρουσιάζει με τρόπο γλαφυρό την ιστορία και την Αγιολογία της τοπικής Εκκλησίας διά μέσου των αιώνων. Δίνει νέα στοιχεία για την άφιξη των διαφόρων τοπικών αγίων της Μητροπόλεως Μόρφου από τη Μ. Ασία, τη Συρία και την Παλαιστίνη σε καιρούς δίσεκτους και χαλεπούς. Περιγράφει ακόμη την άφιξη των Ακριτών στην Κύπρο, οι οποίοι έφεραν μαζί τους την τιμή και τμήματα των λειψάνων του αγίου Μάμαντος στη Μόρφου, της οποίας έκτοτε τυγχάνει ο πολιούχος και την ίδρυση της ομώνυμη μονής. Παρατίθενται οι σχετικές με τα γεγονότα μαρτυρίες από τις πηγές και τα ακριτικά τραγούδια.

Ο συγγραφέας κάνει επίσης αναφορά στα σημαντικότερα εκκλησιαστικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, επτά από τα οποία ανήκουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά (UNESCO).